مفهوم واردات کالا
فهرست مطالب
واردات کالا از کشورهای مختلف یک فعالیت تجاری و اقتصادی مهم می باشد که از دیرباز به منظور تامین نیازهای جامعه در میان جوامع مختلف رواج داشته است. در واقع همانطور که می دانید تولید برخی کالاها به دلیل نبود امکانات کافی یا تنوع موقعیت جغرافیایی کشورها، به راحتی قابل انجام نبوده و لذا برای تولید این دسته از کالاهای خاص باید هزینه های سنگینی پرداخته شوند، به همین جهت دولت ها سعی دارند با فراهم آوردن شرایط مناسب برای انجام فرآیند واردات کالا، نیازهای جامعه خود را تامین نمایند.
واردات کالا و تجارت با کشورهای دیگر، نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور و تأمین نیازهای جامعه دارد. علاوه بر این، واردات کالا از کشورهای دیگر، تجارت پرسودی بوده و سود بسیار زیادی را برای بازرگانان به همراه خواهد داشت، همچنین شرکتهای بازرگانی، از طریق واردات کالا میتوانند کارآفرینی کرده و به کاهش نرخ بیکاری در جامعه نیز کمک کنند.
واردات کالا در وهله اول یک امر مهم و حیاتی در تامین نیازهای یک جامعه شناخته می شود؛ به طوری که در صورت عدم توجه به این فعالیت مهم اقتصادی ممکن است دولت ها در آینده ای نزدیک با مشکلات بزرگی مواجه شوند، پس می توان گفت که توجه به این فعالیت اقتصادی در پیشرفت و توسعه یک کشور امری مهم و حیاتی شناخته می شود؛ اما ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که وارد کردن کالا توسط تاجرین و بازرگانان سود کلانی را برای آن ها به دنبال خواهد داشت.
در این مقاله سعی داریم تا موارد زیر درباره واردات کالا را برای شما شرح دهیم :
آموزش صفر تا صد واردات کالا
مراحل و قوانین واردات کالا
مدارک لازم برای وارد کردن کالا
سرمایه لازم برای واردات کالا
فلوچارت واردات کالا
چک لیست واردات کالا
در کنار واردات کالا یکی از فعالیت های مهم اقتصادی در هر کشوری صادرات کالا می باشد که ما در سایت بصورت کامل به آن پرداخته ایم.
معرفی مراحل واردات کالا
مراحل واردات کالا یکی از مهمترین نکاتی است که بازرگانان باید از انجام ریز تا درشت آن اطلاعات کافی داشته باشند زیرا واردات کالا از کشورهای مختلف از دیرباز یک تلاش اقتصادی قابل توجه بوده است که توسط جوامع مختلف برای برآوردن نیازهای جوامع خود انجام شده است. در ادامه مطلب قصد داریم به صورت مرحله به مرحله نحوه واردات کالا اشاره کنیم.
دریافت کارت بازرگانی
بدون داشتن کارت بازرگانی مجاز به واردات کالا به کشور نخواهید بود، بنابراین اولین مرحله برای واردات کالا، گرفتن کارت بازرگانی است. کارت بازرگانی دو نوع دارد: حقیقی و حقوقی؛ کارت بازرگانی حقیقی به نام شخص صادر شده و کارت بازرگانی حقوقی به نام شرکت که هر کدام از این کارتها در موارد متفاوتی استفاده میشوند. برای گرفتن کارت بازرگانی، ابتدا باید مدارک مورد نیاز را که در سایت رسمی اتاق بازرگانی لیست شده است، تهیه و آماده کرده سپس به اتاق بازرگانی ایران مراجعه کنید و مدارک را ارائه دهید.
انتخاب زمینه فعالیت
پس از دریافت کارت بازرگانی لازم است حوزه فعالیت خود را برای واردات کالا تعیین کنید. بسیاری از تجار تنها با یک کشور برای واردات کالا همکاری میکنند، به طور مثال تنها واردات کالا از چین دارند. اما برخی از دیگر تجار برای واردات کالا با کشورهای مختلفی همکاری داشته و کالاهای خود را از کشورهای گوناگونی وارد میکنند. توصیه میکنیم پیش از آغاز فعالیتهای تجاری خود، زمینه فعالیت خود را تعیین نمایید.
قبل از هر اقدامی، باید حوزه فعالیت و نوع کالایی که قصد وارد کردن آن را دارید، مشخص کنید. بهتر است تحقیقات جامع و گستردهای را در مورد بازار کالای مورد نظر، رقبا و قیمت کالا در بازار انجام داده و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید تا در آینده با مشکل و ضرر و زیان مواجه نشوید.
پیدا کردن منبع یا سورسینگ Sourcing
اولین مرحله برای واردات کالا، منبع یابی یا سورسینگ است. منبع یابی شامل تعیین بهترین تامین کننده و همچنین بازرسی جهت اطمینان از صحت و اصالت کالا است. منبع یابی به دانش و تجربه زیادی نیاز دارد؛ اگر وارد کننده به این موارد توجه نداشته باشد، ممکن است در بعد مالی به مشکل خورده و یا اینکه کالای بی کیفیت و تقلبی را وارد کشور کند! بنابراین بهتر است حتما از یک تیم تخصصی و مجرب جهت منبع یابی که اصلی ترین مرحله واردات کالا است، کمک بگیرید. هنگام انتخاب کالا و تامینکننده توصیه میکنیم تا حدودی بر روی زبان، فرهنگ و قوانین و مقررات واردات و صادرات کشوری که قصد تجارت با آن را دارید تسلط داشته باشید.
مذاکره با تامین کننده
چانه زنی و گرفتن تخفیف برای خرید، نیازمند تجربه و تخصص است تا علاوه بر اطمینان از کیفیت کالای خریداری شده، بتوانید حاشیه سود خود را نیز افزایش دهید. در نهایت پس از چانه زنیها، باید اقدام به سفارش کالا و در صورت لزوم گرفتن نمونه کالا از فروشنده کنید.
دریافت پیش فاکتور (پروفرما)
پس از انتخاب کالای موردنظر و مذاکره با تامینکننده کالای وارداتی، برای ثبت سفارش و استعلام قیمت باید به فروشنده درخواست پیش فاکتور یا پروفرما ارسال کنید . دقت کنید مشخصات کامل کالا باید در پروفرما ذکر شده باشد.
بازرسی کمی و کیفی کالا
بعضی از شرکتهای بازرگانی برای پیشگیری از هرگونه مغایرت، اقدام به بازرسی کالا، طبق مستندات درج شده در قرارداد، جهت بررسی کیفیت محصول انجام می دهند. بازرسی کالا شامل عملیات بررسی کیفی و کمی محصول، نمونه برداری و آزمایش میشود. چنانچه نتیجه بازرسیها با مشخصات ذکر شده محصول در پیش فاکتور مطابقت داشته باشد کیفیت محصول تایید می شود و در نهایت گواهی بازرسی کالا صادر می شود.
ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت
در این مرحله ، شما ابتدا می بایست کالای مورد نظر خود را در سامانه ثبت سفارش وزارت صمت یا سامانه جامع تجارت ثبت سفارش کنید. پس از ثبت سفارش باید مدارک مورد نیاز مانند پیش فاکتور را در این سامانه آپلود کنید. در پایان بنا به کالای انتخابی شما، ممکن است نیاز به اخذ مجوزهایی از سازمانهای دولتی شوید.
پرداخت هزینه و حواله ارزی
پس از اخذ تمامی مجوزهای لازم برای کالای وارداتی و تأیید ثبت سفارش شما، میتوانید از فروشنده کالا را خریداری کنید. دولت مبلغ پیش فاکتور را پرداخت خواهد کرد، که مبلغ ارز این تخصیص بر اساس نوع و دسته بندی کالا در پیش فاکتور متفاوت است. دولت برای واردات کالا ارزهای دولتی، نیمایی، ارز آزاد، ارز حاصل از صادرات و یا ارز از محل صادرات را به بازرگانان تخصیص میدهد.
فرآیند پرداخت هزینه شامل چند مرحله است. ابتدا باید یک حساب ارزی داشته باشید. سپس هنگام ثبت سفارش، باید حساب بانکی مورد نظر خود را ارائه دهید. در مرحله بعد، باید از بانک مرکزی درخواست تخصیص ارز دهید. پس از آن، بانک مرکزی تخصیص ارز را تأیید میکند. در نهایت، باید هزینه را به بانک عامل پرداخت کرده و مبلغ را حواله کنید.
اینفوگرافی مراحل واردات کالا
در اینفوگراف زیر تمامی مراحل واردات کالا به کشور را بصورت تصویری مشاهده می کنید.
انتخاب روش حمل و نقل کالا
حمل و نقل کالا یکی از مراحل حیاتی در واردات کالا است. روش حمل و نقل کالا به طور کامل بر اساس توافق بین فروشنده و خریدار انجام میشود و ممکن است بسته به مبدأ و مقصد کالا، از روشهای مختلفی مانند حمل دریایی، حمل هوایی، زمینی و یا ریلی استفاده شود. در هر صورت، تعیین روش حمل و نقل کالا با رعایت قوانین بینالمللی اینکوترمز انجام میشود.
حتما کالا خود را بیمه کنید تا در صورت بروز مشکل در مسیر، ضرر و زیان وارد شده تا حدی جبران شود.
صدور بارنامه کالا
بعد از انتخاب شیوه حمل و نقل، مرحله صدور بارنامه کالا آغاز میشود. مسئولیت حمل و نقل کالا بر اساس شرایط تعیین شده (اینکوترمز) به عهده فروشنده یا خریدار است. فروشنده کالا را به شرکت حملی تحویل میدهد که شما انتخاب کرده اید و از شرکت حمل، بارنامه یا راهنامه BL (Bill of lading) را دریافت میکند. تفاوت نوع بارنامه بستگی به روش حمل و نقل انتخابی، از جمله حمل و نقل هوایی، دریایی و زمینی، دارد.
ترخیص کالا
بعد از حمل کالا و رسیدن آن به یکی از گمرکهای کشور، شما میتوانید فرآیند ترخیص کالا را آغاز کنید. این فرآیند شامل دریافت قبض انبار، ثبت اظهارنامه، پرداخت عوارض گمرکی و سایر مراحل مربوطه است. برای تسریع و انجام به موقع عملیات ترخیص، بهتر است از کمک ترخیص کاران حرفهای استفاده کنید و مراحل ترخیص را به آنها یا شرکتهای متخصص در این زمینه بسپارید. ترخیص کالا از گمرک یکی از خدماتی است که ای دی ال اکسپرس به تجار و بازرگانان ارائه میدهد. این مجموعه با داشتن ایرلاین اختصاصی و ترخیص کاران مجرب، بارهای شما را در یک روز از گمرک ترخیص میکند.
قوانین واردات کالا
واردات کالا به کشورها با قوانین و مقررات خاصی همراه است. هر کشور بر اساس نیازهای جامعه و سیاستهای خود، قوانین مرتبط با واردات را تعیین میکند. مثلا در کانادا، اداره گمرک و مالیاتهای مرزی کانادا (CBSA) مسئول تنظیم و اجرای قوانین و مقررات ترخیص کالاهای وارداتی است. این سازمان پس از بررسی مدارک و اطلاعات مربوط به کالا، نرخ مالیات و مالیاتهای دیگر را تعیین میکند.
به طور کلی، برای ورود کالا به هر کشور، میبایست قوانین و آییننامههای مرتبط با واردات را رعایت کنید.
در ادامه به برخی از قوانین و مقررات کلیدی که واردکنندگان باید از آنها آگاه باشند، اشاره می کنیم:
۱. قانون مقررات صادرات و واردات : این قانون که به عنوان یکی از قوانین اساسی در حوزه تجارت تلقی می شود، در سال ۱۳۷۲ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد و شامل ۲۴ ماده است که به اصول و دستورالعملهای کلی مربوط به فعالیتهای تجاری میپردازد.
۲. آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات : این آیین نامه مکمل قانون مقررات صادرات و واردات است و در سال ۱۳۹۲ توسط هیأت وزیران تصویب گردید. این آیین نامه شامل ۴۶ ماده است که جزئیات و دستورالعمل های خاص مربوط به واردات کالا را بیان می کند.
۳. قانون و مقررات امور گمرکی : این قانون در سال ۱۳۹۰ توسط مجلس شورای اسلامی ، به عنوان راهنمایی جامع در خصوص پیچیدگی های ترخیص کالا و تشریفات گمرکی تصویب گردید. بررسی این قانون، باعث تجهیز تجار با دیدگاههای ارزشمند درباره چارچوب نظارتی بر واردات کالا میشود.
۴. کتاب مقررات صادرات و واردات : این مجله شامل اطلاعات کاربردی درباره واردات انواع کالا و تعرفه های مرتبط می باشد. این کتاب توسط سازمان توسعه بصورت سالیانه به روزرسانی میشود و هر تغییری در مقررات و تعرفهها را در خود جای میدهد. واردکنندگان باید بهطور منظم با این منبع مشورت کنند تا از آخرین اطلاعات مطلع شوند.
۵. بخشنامه ها و دستورالعمل های اجرایی : نقش بخشنامه ها و دستورالعمل های اجرایی در واردات کالا بسیار تعیین کننده است. این اسناد به روز و دقیق راهنمایی می کنند و در مورد جنبه های مختلف فرآیند واردات اطلاعات جامعی ارائه می دهند. برای دستیابی به این بخشنامه ها، نظارت پیوسته بر اخبار و اطلاعات مربوط به تجارت ضروری است.
هزینه های واردات کالا
حتما برای دستیابی به موفقیت در حوزه تجارت، واردکنندگان باید تخمینی از هزینههای واردات داشته و بررسی کنند که برای انجام واردات چه مقدار سرمایه لازم است. با توجه به وضعیت اقتصادی جهانی، امکان تعیین یک عدد مشخص به عنوان هزینه واردات وجود ندارد. به طور کلی، هزینههای واردات کالا شامل عوامل مختلفی است. این موارد عبارتاند از:
هزینه سفر: وقتی تصمیم به خرید کالا از کشور مورد نظرتان میگیرید، باید هزینههای مربوط به بلیت، غذا، اقامت و رفت و آمد را در نظر بگیرید.
قیمت خرید کالا: یکی از هزینههای اساسی واردات، هزینه خرید کالا است که با توجه به ویژگیهای مختلف مانند نوع، تعداد، کیفیت و برند، متغیر خواهد بود.
هزینه ثبت سفارش و دریافت مجوزها: این هزینه شامل هزینههایی است که بابت صدور مجوز و ثبت سفارش باید پرداخت کنید.
هزینه حملونقل بینالمللی: یکی دیگر از هزینههای قابل توجه در واردات کالا، هزینه حمل و نقل است. به طور کلی، حمل و نقل بینالمللی کالاها از طریق روشهای دریایی، هوایی و زمینی انجام میشود و هزینه حمل در هر یک از این روشها متفاوت است.
مالیات و عوارض گمرکی: محاسبه مالیات واردات کالا به عنوان درصد مشخصی از ارزش کالای وارداتی صورت میگیرد و یکی از منابع درآمدی برای دولت در نظر گرفته میشود. عوارض گمرکی نیز در واقع شبیه مالیات غیرمستقیم در هنگام ورود کالا به کشور باید پرداخت شود. دولت با توجه به سیاستهای اقتصادی و سیاسی کشورها، این عوارض را تعیین میکند.
هزینه های بازرگانی: یک قسمت از هزینههای ورودی گمرکی، قبل از ترخیص کالا، باید پرداخت شود. برای اهداف تجاری، نمیتوان به طور دقیق مقدار این هزینه را تعیین کرد، زیرا نرخ آن سالانه توسط دولت تغییر میکند.
سایر هزینههای واردات کالا: علاوه بر مواردی که در بالا اشاره کردیم مواردی همچون هزینه بارگیری و تخلیه بار، هزینه بیمه محموله و هزینه انبارداری نیز باید در نظر گرفته شود.
مدارک لازم برای واردات کالا
تجار و بازرگانان قبل از شروع مراحل واردات باید با مدارک و اسناد مورد نیاز برای واردات آشنا باشند. واردات قانونی کالا در گرو ارائه اسناد و مدارکی است که در زیر به معرفی آنها می پردازیم:
کارت بازرگانی
فاکتور و پیشفاکتور
پکینگ لیست
بارنامه
قبض انبار
پروانه سبز گمرکی
گواهی مبدأ
اظهارنامه گمرکی
فرآیند دریافت مدارک ممکن است کمی بطول بیانجامد؛ بنابراین حتماً قبل از ورود کالا به اماکن گمرکی، سعی کنید اقدام به دریافت اسناد و مدارک نمایید.
مالیات واردات کالا
واردات کالا در تمام کشورها منوط به پرداخت مالیات است. مبلغ مالیاتی برای هر کالا متفاوت است و توسط دولت و بر اساس سیاستهایی که در زمینه واردات کالا دارد، مشخص میشود.
سرمایه لازم برای واردات کالا
به طور کلی تخمین میزان سرمایه لازم برای واردات کالا امکان پذیر نمی باشد زیر به عواملی مانند نوع کالا، میزان و حجم واردات، هزینههای حمل و نقل، بیمه، مالیاتها و دیگر هزینههای مربوط به واردات وابسته است. بنابراین باید بر اساس شرایط هر وارد کننده و همچنین کالای مورد نظر مشخص شود. با توجه به هزینه های قابل توجه برای واردات کالا ، توصیه می کنیم برای وارد کردن کالای مورد نظر خود به داخل کشور، ابتدا با گرفتن مشاوره از کارشناسان بازرگانی اقدام به طراحی یک برنامه کسب و کار منسجم و حساب شده نمایید و پس از محاسبه دقیق هزینههای لازم، سرمایه مورد نیاز را تامین کنید.
جمع بندی نهایی
واردات کالا فرصت مناسبی برای کسب سود و درآمد است البته باید با مشکلات، پیچ و خمهای کار آشنا شوید. در واقع اگر راه حل های واردات کالا را بلد نباشید نه تنها کسب سود شما به خطر می افتد بلکه ممکن است متحمل ضرر های هنگفت شوید. بهتر است با کمک گرفتن از یک تیم حرفه ای و کاربلد با شناسایی خطرات واردات کالا، آشنایی با قوانین گمرک و ریزه کاری های این فعالیت مهم اقتصادی اشنا شوید. شرکت EDL اکسپرس با سالها سابقه در زمینه واردات و صادرات کالا و به کارگیری کارشناسان مجرب در خدمت شماست.
سوالات متداول واردات کالا
حداقل سرمایه برای واردات کالا چقدر است؟
حداقل سرمایه مورد نیاز با توجه به حجم و ماهیت کالایی که قصد واردات آن را دارید میتواند متفاوت باشد.
لیست کالاهای پرسود برای واردات به ایران؟
قطعات الکترونیکی، لوازم جانبی موبایل ، قطعات یدکی خودر، لوازم آرایشی و بهداشتی، واردات کالاهای اساسی و …
مجوز های لازم برای واردات کالا کدامند؟
برای واردات کالا، مجوزهای مختلفی مانند پیشفاکتور یا قرارداد خرید، گواهی مبدا، گواهی استاندارد، گواهی بهداشتی و مجوزهای وارداتی نیاز داریم.