مراحل صادرات کالا

راهنمای جامع صادرات کالا

صادرات کالا یکی از فعالیت های مهم اقتصادی است که توسعه اقتصادی کشورها را به دنبال خواهد داشت. دولت ها با ایجاد توازن بین صدور کالا به خارج کشور و واردات کالا روند افزایش رونق اقتصادی کشور را سرعت دهند. مراحل صادرات کالا روند پیچیده ای دارد و برای انجام این فعالیت اقتصادی همیشه باید از دانش و تجربه کافی در این زمینه برخوردار باشیم لذا در این مقاله قصد داریم به عناوین اصلی و مهم صادرات کالا به شرح زیر بپردازیم :

مراحل صادرات کالا
قوانین صادرات کالا
آموزش روش های صادرات
مدارک لازم برای صادرات
اپلیکیشن موبایل صادرات

صادرات کالا چیست؟

صادرات در صنعت بازرگانی به معنای انتقال یا ارسال کالا از نقطه مبدا به مقصد چه در داخل کشور و یا از داخل به خارج کشور است. صدور کالا در چهارچوب یک قرارداد تجاری زیر نظر گمرک و قوانین تجارت بین‌الملل و به منظور کسب سود و فروش کالا انجام می‌شود. صادرات نقطه شروع برقراری ارتباط با دنیا است و برای کسب درآمد ارزی و برقراری موازنه تجاری و ایجاد تعادل اقتصادی مورد بهره برداری قرار می گیرد.

 

صفر تا صد مراحل صادرات کالا

مراحل صادرات کالا به چند بخش اساسی تقسیم می شود که ادامه به طور کامل آنها را شرح می دهیم.

 

مراحل اصلی صادرات کالا

 

انتخاب استراتژی درست

اولین قدم برای شروع صادرات موفق، در پیش گرفتن یک استراتژی صحیح صادراتی است. به‌عنوان صادرکننده کالا باید درباره اصطلاحات واردات و صادرات، آداب و رسوم ، شرایط مذاکره، نیاز بازار،شرایط قیمت کالاها، قوانین صادراتی و گمرکی، قیمت کالا در کشور مقصد تحقیقات کنید.
همچنین باید وضعیت تجارت خود را نیز بررسی کنید و درباره استراتژی‌های فروش ،سرمایه اولیه، تعیین قیمت نهایی کالا، بازاریابی فروش، هزینه‌های صادرات کالا و تحلیل رقبا اطلاعات جامعی کسب کنید.

بازاریابی و شناسایی نیاز بازار

بازاریابی صادراتی یا Export Marketing، بخش مهمی از فرایند صادرات کالاست. این فرآیند به شناخت بازارهای خارجی و راه‌های نفوذ به آنها می‌پردازد. در این مرحله شما به وقت و هزینه بیشتری نیاز دارید تا به نتایج بهتری برسید. در این مرحله شما باید بازار فروش کالای صادراتی مورد نظرتان را در بازار کشورهای مختلف بررسی نمایید تا بازار مناسب برای فروش کالای خود را پیدا کنید. جهت کسب موفقیت در بازاریابی صادرات و کسب درآمد و سود بیشتر باید مراحل زیر را باید به دقت انجام دهید.

شناخت بازارهای خارجی : تعیین بازارهدف بر اساس پتانسیل بازار، مزیت‌های رقابتی ایران و شرایط سیاسی و اقتصادی کشور هدف.

تحقیقات بازار : برای شناسایی فرصت‌های موجود در بازارهای جدید، تحقیقات بازار بین‌المللی انجام دهید.

تدوین استراتژی‌های بازاریابی صادراتی : شامل استراتژی ورود به بازار، جایگاه‌یابی در بازار، محصول یا خدمت، قیمت‌گذاری، برندینگ و تامین می‌شود.

ارزیابی مستمر بازارهای هدف : تغییرات بازارهدف را پیگیری کنید و در صورت لزوم، بازارهدف را تغییر دهید.

تطابق با زبان و فرهنگ : در انتخاب بازارهدف، به تطابق زبان و فرهنگی نیز توجه کنید.

 

شناسایی کالای مناسب برای صادرات

پیدا کردن کالاهای مناسب برای صادرات به کشور هدف با شناسایی دقیق نیاز بازار رابطه مستقیم و تنگاتنگی دارد. شما با بررسی نیاز بازار کشورهای مختلف متوجه می شوید که هر کشوری به چه کالایی نیاز دارد و بنابراین می توانید به راحتی مشخص کنید که صادرات کدام کالا می تواند برای شما سود بیشتری را فراهم نماید. تحقیقات بازار دقیق و جامع ، شما را در زمینه فروش کالای صادراتی موفق‌تر خواهد کرد. گردش مصرف کالا، مقدار تقاضا، حجم تامین کالا، فساد پذیری محصول و قوانین دولت مقصد از مواردی است که باید به آنها توجه شود و مورد تحقیق قرار بگیرد.

همچنین، بررسی آمار و اطلاعات کشور در زمینه کالاهایی وارداتی و صادراتی، شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی، عضویت در اتاق بازرگانی، ارتباط با سفارت‌خانه‌ها و استعلام از مؤسسات بین ‌المللی از جمله روش‌های کاربردی برای شناسایی نیازهای صادراتی کشورها است. بهترین کالاهای صادراتی از ایران عبارتند از : زعفران، صنایع‌دستی، انواع صیفی‌جات، صادرات چرم، مواد پلاستیکی، انواع مواد معدنی، صادرات خشکبار، کالاهای پتروشیمی.

پس از طی مراحل بالا باید مراحل زیر را برای صادرات دنبال کنید :

دریافت کارت بازرگانی
ارائه پیش‌فاکتور و پروفرما
عقد قرارداد صادراتی
بسته‌بندی کالا
دریافت گواهی بازرسی و گواهی مبدأ
عقد قرارداد با شرکت حمل بین‌ المللی
اجرای تشریفات گمرکی
انتقال وجه و ارسال حواله‌ جات ارزی
ارسال کالا به خارج

 

مدارک لازم برای صادرات کالا

کلیه مدارک لازم برای صادرات کالا

 

دریافت کارت بازرگانی معتبر به اسم صادر کننده
اخذ مجوز صادرات
اخذ گواهی بهداشت و استاندارد
آماده کردن فاکتور فروش INVOICE یا پروفورما اینویس
پکینگ لیست یا صورت عدل بندی – Packing List
عقد قرارداد با شرکت حمل و نقل بین المللی
دریافت اظهارنامه گمرکی
اخذ بارنامه
اخذ گواهی مبدا

 

انواع صادرات کالا

روش‌های متفاوتی برای صادرات به کشورهای خارجی وجود دارد که شما با توجه به شرایط خود باید یکی را انتخاب نمایید. اکسپرت کالا شامل دو نوع صادرات قطعی و صادرات موقت می‌شود.

صادرات قطعی

صادرات قطعی به معنای ارسال کالا به خارج از کشور با تأکید بر تأمین کامل مدارک و اطلاعات مورد نیاز است. در این نوع صادرات، کالا به صورت دائمی از کشور صادر می‌شود و نمی‌توان آن را به کشور مبدأ بازگرداند.. در این روش صادرات معمولا خروج کالا از کشور از طریق تجار، شرکت‌های تعاونی، بازارچه‌های مرزی و مرزنشینان صورت می‌گیرد.

صادرات موقت

در این روش کالا به صورت موقت مثلا به قصد شرکت در نمایشگاه‌های خارجی یا تعمیر کالا از کشور خارج می گردد. کالاها باید بعد از مدتی به کشور برگردانده شوند و شامل هیچگونه عوارض گمرکی نمی‌شوند. صادرکننده به عنوان سپرده مبلغی را به گمرک می‌دهد و پس از بازگشت کالا به کشور، مبلغ سپرده شده به وی بازگردانده خواهد شد. هدف از اکسپرت موقت، بهره‌برداری از توانایی‌ها و منابع کشورهای دیگر برای افزایش کیفیت و کاهش هزینه تولید است.

 

انواع روش های صادرات

 

روش‌های صادرات کالا

 

صادرات مستقیم و بی واسطه کالا

صادرات مستقیم کالا یکی از روش‌های مناسب درآمدزایی نه تنها برای کارخانجات و تولیدکنندگان بزرگ، بلکه برای تولیدی‌ها، کارگاه‌های کوچک، بازرگانان، شرکت‌های صادراتی و دیگر افراد علاقه‌مند است. در این روش، کالای تولیدی بدون هیچ واسطه‌ای به کشور مقصد صادر می‌شود. در صادرات مستقیم شما باید خودتان صفر تا صد مراحل صادرات را انجام دهید. یعنی باید کالای صادراتی را انتخاب کنید، کشور مقصد صادرات را مشخص کنید، برای کالای صادراتی مشتری پیدا کنید، قرارداد ببندید، مجوزهای موردنیاز صادرات را تهیه کنید و کالای را برای ارسال به کشور مقصد حمل و اقدامات مربوط به ترخیص را انجام دهید، همچنین باید در رابطه با نحوه انتقال ارز و روش دریافت وجه نیز تصمیم‌گیری کنید.

مزایای صادرات مستقیم

کسب سود بیشتر
ارتباط مستقیم با مشتریان
کنترل و تسلط بیشتر بر مراحل صادرات
شبکه سازی گسترده‌تر
برندینگ

معایب صادرات مستقیم

هزینه های اضافی
نیاز به زمان و انرژی بالاتر
ریسک‌های مرتبط با پرداخت
مشکلات و پیچیدگی های بیشتر
نیاز به تخصص و دانش

 

روش غیرمستقیم (واسطه ای) صادرات

صادرات غیر مستقیم نیز یکی از روش‌های معمول در تجارت بین‌المللی است. در این روش، کالا از طریق واسطه‌ها به کشور مقصد ارسال می‌شود. در حقیقت انجام مراحل صادرات به یک شخص حقیقی یا حقوقی واگذار می گردد. این واسطه‌ها به خاطر تخصص و تجربه بالاتر، در ازای دریافت درصدی از سود خالص حاصل از صادرات سرعت مراحل صادرات را بالا می برند.

مزایای صادرات غیرمستقیم

پرداخت هزینه کمتر
عدم نیاز به اخذ مجوز
کاهش ریسک‌های مرتبط با معاملات خارجی
پیچیدگی کمتر
عدم نیاز به سرمایه گذاری
پیشگیری از آزمون و خطا

سرعت بالاتر

معایب صادرات غیرمستقیم

سودآوری کمتر
محدودیت در یادگیری کسب و کار بین‌المللی
عدم کنترل بر مراحل صادرات
فقدان پشتیبانی لازم از سمت واسطه خارجی
نداشتن شبکه ارتباطی

 

انواع کالاهای صادراتی

کالاهای صادراتی بر اساس ماده‌ی ۲ قانون مقررات صادرات و واردات مصوب سال ۱۳۷۲ به سه گروه زیر تقسیم می‌‌شوند:

مجاز : کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط، نیاز به کسب مجوز نداشته باشد.

مشروط : به کالایی گفته می‌شود که صدور یا ورود آن تنها با کسب مجوز امکان‌پذیر است.

ممنوع : به کالایی گفته می‌شود که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام (اعتبار خرید، فروش و مصرف) یا به موجب قانون ممنوع اعلام شود مانند: اسلحه، مشروبات الکلی، مواد مخدر و موارد دیگر که در آیین نامه‌های مربوطه آمده است.

 

قوانین صادرات کالا

قوانین مهم صادرات کالا

قوانین صادرات کالا یکی از مهم‌ترین مسائل در تجارت بین‌المللی است. برای انجام فعالیت‌های صادراتی، آشنایی با قوانین و مقررات مربوط به این حوزه ضروری است.

قانون مقررات صادرات و واردات : این قانون، اصلی‌ترین و مهم‌ترین قانون در بحث تجارت و صادرات محسوب می‌شود. در 48 ماده قانونی، 45 تبصره و 14 بند تدوین شده است و مربوط به سال 1366 است. بنابراین برای هر فعال تجاری یا صادرکننده لازم است که به این قانون مسلط باشد.

آیین نامه اجرایی مقررات صادرات و واردات: اصولا هر قانونی که به تصویب مجلس می‌رسد، پس از آن یک آیین نامه‌ی اجرایی نیز تصویب می‌شود. در این آیین‌نامه اجرایی به نکات دقیق‌تر و عملیاتی‌تر در خصوص صادرات اشاره شده است.

قانون امور گمرکی : یکی از قوانین مهم صادرات در دنیای تجارت قانون امور گمرکی است که در سال ۹۰ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و 156 ماده قانونی دارد. این قانون در بخش‌های مختلف به مباحث مهمی مانند تخلفات و قاچاق، وظایف سازمان گمرک، تشریفات گمرکی، انبارها و سردخانه های گمرک،فرآیندهای گمرکی، هزینه‌های انجام خدمات گمرکی و بسیاری نکات مهم دیگر اشاره کرده است.

آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی : این آیین‌نامه در سال 1391 به تصویب رسیده و جزئیات دقیق‌تری در زمینه امور گمرکی را بیان می کند.

کنوانسیون ها و قراردادهای بین المللی : حمل و نقل کالا از مهم‌ترین فرآیندها و مراحل صادرات حمل و نقل کالا است. روش های مختلفی برای حمل و نقل کالا از جمله روش های زمینی، هوایی، دریایی و ترکیبی از این موارد وجود دارد، به همین نسبت کنوانسیون‌های مختلفی هم در این زمینه تصویب گردیده است. به عنوان مثال در حمل و نقل هوایی کنوانسیون ورشو و شیکاگو و در حمل و نقل دریایی کنوانسیون بروکسل و هامبورگ و لاهه و در حمل و نقل جاده‌ای و زمینی کنوانسیون کارنه از جمله مهم‌ترین قراردادهای بین المللی هستند.

برای دریافت جزئیات متن قوانین صادراتی اینجا کلیک کنید.

 

اپلیکیشن رایگان صادرات کالا

 

یک برنامه موبایل فارسی رایگان برای رفع نیازمندی های بازرگانان ، شرکت ها و سازمان ها طراحی شده که قوانین واردات و صادرات و یا ترخیص کالا و اطلاع از تعرفه گمرکی و یا ممنوعیت واردات و صادرات بخشی از امکانات آن است. این اپلیکشن برای اندروید و IOS و همچنین بصورت وب اپلیکیشن منتشر شده است. اپلیکشین تاجریار محصول شرکت دانش بنیان آینده گستر جهان کارا است که به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دادرد و از طریق کافه بازار و یا گوگل پلی می توانید آن را دانلود کنید.

 

خدمات صادرات کالا EDL اکسپرس

شرکت EDL اکسپرس یک شرکت پست سریع بین ‌المللی است که خدمات تخصصی از قبیل حمل و نقل بین‌المللی هوایی، ترخیص کالا از گمرک، واردات و صادرات، خدمات انبارداری و درب به درب را انجام می‌دهد. این شرکت دارای دفاتر مختلف در کشورهای چین، ترکیه، امارات است.

درصورتی‌که قصد ارسال سریع و مطمئن بار به خارج از کشور را دارید می‌توانید از خدمات EDL اکسپرس برای حمل بار بین‌المللی و ترخیص از گمرک استفاده نمایید. ارسال بار هوایی توسط ایرلاین اختصاصی EDL ، در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با قیمت مناسب صورت می‌گیرد. جهت مشاوره یا ثبت سفارش می‌توانید از طریق شماره های 02144051434 و 02144051460 با کارشناسان ما ارتباط برقرار نمایید.

 

سوالات متداول درباره صادرات

 

کلیه مراحل صادرات کالا به خارج از کشور کدامند ؟

مراحل صادرات قانونی کالا عبارتند از : انتخاب استراتژی صادرات، شناسایی بازار هدف، اخذ کارت بازرگانی، ارائه پیش‌فاکتور، عقد قرارداد با شرکت حمل بین المللی، بسته‌بندی، دریافت گواهی و مجوزهای صادراتی، اجرای تشریفات گمرکی و در نهایت ارسال کالا به خارج کشور.

مدارک لازم برای صادرات کالا ؟

مدارک صادرات کالا : دریافت کارت بازرگانی -اخذ مجوز صادرات-اخذ گواهی بهداشت و استاندارد-آماده کردن فاکتور فروش INVOICE یا پروفورما اینویس-پکینگ لیست یا صورت عدل بندی – Packing List-عقد قرارداد با شرکت حمل و نقل بین المللی-دریافت اظهارنامه گمرکی-اخذ بارنامه-اخذ گواهی مبدا

بهترین شرکت در زمینه صادرات کالا چیست؟

شرکت EDL اکسپرس یک شرکت پست سریع بین ‌المللی است که خدمات تخصصی از قبیل حمل و نقل بین‌المللی هوایی، ترخیص کالا از گمرک، واردات و صادرات، خدمات انبارداری و درب به درب را انجام می‌دهد. این شرکت دارای دفاتر مختلف در کشورهای چین، ترکیه، امارات است.

بهترین کالاهای صادراتی از ایران کدام هستند؟

بهترین کالاهای صادراتی از ایران عبارتند از : زعفران، صنایع‌دستی، انواع صیفی‌جات، صادرات چرم، مواد پلاستیکی، انواع مواد معدنی، صادرات خشکبار، کالاهای پتروشیمی.

امتیاز شما

میانگین امتیازات ۵ از ۵